čtvrtek 20. března 2014

státní občanství - změny od ledna 2014

Státní občanství byla jedna ze dvou otázek, které jsem vyfasovala z ústavního práva při posledním zkouškovém, a vzhledem k tomu, že zákon č. 186/2013 Sb. je dalším novorozenětem roku 2014, mohli bychom na chvíli opustit nový občanský zákoník a mrknout co za novinky od zákona o státním občanství ČR můžeme očekávat :-)



Nebuďme troškaři
Asi nejzajímavější novinkou pro nás, co už státními občany ČR jsme a nemusíme tudíž řešit, jak se jimi stát (ale k tomu se taky dostaneme, žádný strachy:-)), je nově zavedená možnost dvojího občanství.
Doposud to totiž fungovalo následovně: Pokud jste se například natolik zabydleli kdesi v USA a rozhodli se, že se cítíte být víc tamním občanem než tím českým (a chtěli jste se jím také oficiálně stát), o své české občanství jste získáním amerického prostě přišli (hmm, oni ho teda zrovna v té Americe jak známo na potkání tak úplně nerozdávají, ale nevadí, my tu jenom například-ujeme :-))
Ale hurá a třikrát sláva pro ty, co by se svojí domovinky i nadále nechtěli tak úplně vzdát -- tohle už totiž od ledna letošního roku neplatí a vám české nadále zůstává.
Gotta catch them all! :-)))

Pokud byste se ho ale vážně chtěli mermomocí zbavit, tak tady máte, jak na to: 1) podat prohlášení o vzdání se státního občanství ČR...
2) ...a zároveň splňovat následující podmínky: a) trvale se zdržovat v cizině, b) nebýt v ČR přihlášen k trvalému pobytu, c) být zároveň státním občanem cizího státu, nebo žádat o nabytí cizího státního občanství (a prohlášení o vzdání se státního občanství České republiky činit v souvislosti s nabytím tohoto státního občanství) <-- to proto, aby se z vás nestali tzv. tzv. apatridé čili bezdomovci ;-)

Chceš být Čechem v občance? Prokaž, že jsi Čechem v srdci!
Och, to jsem to ale vymyslela kouzelně melodramatický název podtitulku :D No teď trochu strozeji odborněji -- při žádosti o státní občanství se nyní mnohem přísněji posuzuje tzv. míry integrace do české společnosti (§ 13 odst. 1: "Státní občanství České republiky lze udělit, pokud je žadatel integrován do společnosti v České republice, zejména pokud jde o integraci z hlediska rodinného, pracovního, nebo sociálního, a splňuje ostatní podmínky...")
Jednoduše když vyhodnotí, že už vlastně Čechem tak nějak jste, tak vám to i "hoděj na lejstro".
A jak se taková integrace prokazuje? 
1) zkouška z českého jazyka (překvapilo, že ano:D) --> promine se těm, kteří dokáží, že u nás studovali minimálně 3 roky na ZŠ/SŠ/VŠ (výuka v ČJ samozřejmě:-))
2) znalost naší kultury, historie, apod. (hmm, tak to by pak měli některým Čechům možná taky to občanství odebrat... :D) --> opět se promine těm "3letým študentům"
(prominutí ve dvou výše zmíněných bodech platí také pro osoby mladší 15 let a starší 65 let)
3) prokázání výše a zdrojů příjmu
4) trvalý pobyt po dobu 5 let (3 let u jedinců pocházejících ze zemí EU) nebo pokud oprávněný pobyt + trvalý pobyt = celkem min. 10 let (bez přestávky mezi nimi:-))
--> + žadatel musí prokázat, že po dobu tohoto pobytu se na území ČR doopravdy zdržoval alespoň rozsahu poloviny tohoto pobytu .. (to jako asi proto, aby se vědělo, že jste se tu fakt pilně integrovali a "nezapejkali to" někde jánevim v Toskánsku;-) )
5) čistý trestní rejstřík, neporušení žádného českého právního předpisu v předchozích 3 letech atd.... jednoduše ... >dokaž že nejseš kriminálník<
6) v předchozích 3 letech významně nezatěžovat systém sociální podpory ČR ... jednoduše ... >dokaž, že nejseš vyžírka<


Další změny:
I) lhůta pro vyřízení vaší žádosti už nebude 3 měsíce (resp. 90 dnů), nýbrž si na to štědře dali půl roku (180 dnů)
II) poplatky za udělení st. občanství: azylant = 500kč, nezletilý = 500kč, zletilý = 2000kč

<-- to vše se týkalo udělení st. občanství na vaši žádost, dále se může nabývat osvojením, určením otcovství, nalezením na území ČR a narozením... To už ale rozepisovat nebudu, protože si myslím, že už jsem to tady na téma státního občanství zapísmenkovala až až :D 

PS: Pokud snad máte nějaké dotazy, tak nejprve zvažte, zda je tu vůbec šance, že na ně v tom svym čtvrtym semestru již budu schopna odpovědět... :D


1 komentář:

  1. To s tím dvojím občanstvím by se mi mohlo v budoucnu hodit,díky za info!

    OdpovědětVymazat