čtvrtek 13. února 2014

Co se mění s novým občanským zákoníkem vol. 2 : Nájem a bydlení

Slíbila jsem pokračovat v článku ohledně změn přicházejících s novým občanským zákoníkem a jak jsem slíbila, tak taky - konečně - konám :-)
Dneska bych v kostce shrnula změny ohledně oblasti, která se nás nějak dotýká asi všech (či někdy dotýkat bude), a tím je nájem, nájemní vztahy a celkově záležitosti spojené s bydlením.
Jop a ještě něco - tentokrá raději dopředu upozorňuji, že nemám takové znalosti a zkušenosti a kvalifikaci,a bych vám byla schopná zodpovídat nějaké detailní otázky a okamžitě dávat fundované rady :-) Protože s minulým článkem ke mě takových dotazů dorazilo hned několik...  :-)


Nájem vs. domácí zvěř
Jak první začneme se skvělou zprávou pro nájemníky - majitel nemovitosti ho už "nesmí omezovat v jeho právech" a tím se v tomhle případě myslí například právě to zvířectvo, ale třeba i kouření. Odteď si tedy jakožto nájemník můžete sami rozhodnout, jestli na bytě budete mít nějako tu čičinu a taky zda si tam vypěstujete ovzduší ala putyka. Netřeba ale asi dodávat, že pokud vaše zvířátko poškodí majetek vlastníka bytu, je to pak samozřejmě na vás. A pak taky vše má svou míru (ostatně neurčité výrazy typu "v přiměřené míře" má nový OZ vyloženě v oblibě...) -- pokud si tam nastěhujete 27 uštěkanejch psíků nebo sloní mládě, asi s tí problém přeci jen mít budete :-))


Změny v počtu osob v bytě
A co když byste si na byt raději než psíka nastěhovali přítele? :-) Neměl by být problém, ale určitě se i nadále musí změny v počtu osob v bytě hlásit majiteli (už proto že se od tohoto počtu odvíjejí třeba i energie etc..) Co už ale hlásit nemusíte je jméno, příjmení a datum narození této "nové osoby". A samozřejmě zase ta přiměřenost - na jednom bytě vás nemůže žít 20, takže na harém holt pěkně zapomenout :-))


Měj tolik bytů, kolik si jen můžeš dovolit
Další věc co se mění je to, že od nynějška můžete mít v nájmu tolik bytů, kolik se vám uráčí (a kolik utáhne vaše peněženka) - důvodem k výpovědi nájmu ze strany majitele už jednoduše nebude moci být fakt, že byt využíváte pouze výjimečně a zároveň jste nájemníkem ještě nějakého jiného bytu.
Navíc můžete část bytu, jež nepoužíváte, pronajmout i bez souhlasu majitele bytu někomu dalšímu - v tomto případě ale musíte v tomto bytě opravdu bydlet (pokud byste bydleli jinde, je potom už nutný souhlas majitele s novým podnájemníkem).


"Plusíky" pro vlastníky
O "trošku" méně dobrá zpráva z pohledu nájemníka je fakt, že odteď od něj při nastěhování může vlastník vyžadovat kauci do výše až šesti měsíců (namísto dosavadních tří).
Pro majitele bytu bude snažší zbavit se i problémových nájemníků. Doposud například byly stanoveny důvody, pro které může výpověď nájemníkovi dát, a POKAŽDÉ to vyžadovalo také schválení soudem. Nyní se již schválení soudem nevyžaduje - pokud nájemníkovi výpověď připadá nespravedlivá či jakkoli nemístná, na soud se musí obrátit sám. Výpovědní lhůta je tříměsíční.
Nově ale může být výpověď i okamžitá, a to pokud nájemce hrubě porušuje svoje povinnosti - například po dobu 3 měsíců nezaplatil nájemné nebo byt nějak závažně a nenapravitelně poškodí.


4 komentáře:

  1. Hezký článek.
    Budu mít tři byty a v každým jednoho přítele. Mezi nima budu poskakovat a zase trochu zhubnu.
    Přeju hezký večer.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Aaaaa ten první zákon je skvělej! Ale potřebovala bych ho i v Anglii:(:D

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem studentka a bydlím s jinými studentkami v domku, každá máme svůj pokoj na klíč. Co když si jedna pořídí psa a ten tam neustále štěká a druhá si pořídí kočku, je neustále pryč (především přes noc) a kočka vráží do dveří a třeba 2 hodiny v kuse na ně škrábe?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím že to je hlavně na vás (jakožto spolubydlících) a na vaší domluvě, obecně mít psa nebo kočku není nic co by mohl majitel bytu zakázat, ale na druhou stranu se tam zas řeší ta "přiměřenost" - což je pak diskutabilní co ještě přiměřený je a co ne...u nějakých exotických zvířat nebo hejna slepic by to asi bylo jasný :-) ale pokud vám ten pes/kočka fakt nějak extrémně ztěžuje život a bydlení na tom místě, tak byste nejspíš nějakou stížnost k majiteli směřovat mohli :)

      Vymazat