neděle 5. ledna 2014

Nový občanský zákoník - co by se Vám mohlo hodit vědět...

S Novým rokem započala i účinnost nového občanského zákoníku a mě napadlo, že bych se s Vámi mohla podělit o to, jak se díky němu změní řešení různých situací.
Občanské právo sice mělo a má pověst předmětu, kde každoročně neuspěje velké množství studentů, ale taky je to první předmět, co mě BAVILO se učit, protože jsem měla konečně pocit, že mi to v běžnym životě k něčemu bude (na rozdíl od vědomostí typu jaká Ústava byla kde ve století XY...) a jednoduše jsem ty věci chtěla prostě vážně znát.
Předmět máme rozdělený (kvůli velkému rozsahu učiva) na 3 semestry, zatím mám za sebou tedy prakticky 2/3 zákoníku, ale nevadí, třetí třetinu vám případně dodám jako nášup za půl roku :-))

Takže co se mění?

RODINA, MANŽELSTVÍ
Tady je první ze změn co se mi hodně zamlouvá, a to je zavedení tzv. "režimu odděleného jmění"(dále jen ROJ). V normálním režimu "společného jmění manželů" (dále jen SJM) co za manželství funguje je to tak, že pokud se Vám například podařilo vzít si někoho, z koho se časem vyklubal nezodpovědnej blboun, co si nadělá (i bez Vašeho vědomí) dluhy na všechny strany, může se dost dobře stát, že Vás jednoho dne poctí návštěvou exekutor a sebere Vám úplně všechno. Protože Váš majetek je prostě v manželství společný, patřil i jemu.
Tomu teď můžete předejít právě zřízením ROJ, kdy si "každej jedete za sebe", máte svoje jměníčko, a blbounovi z řádků výše seberou jen to jeho.
Možná se ptáte, k čemu to, když už existuje předmanželská smlouva? Není to snad totéž? Není :-)
Předmanželská smlouva je především pro Vás dva jakožto manžele pro případ rozvodu. Není veřejná, slouží jen k tomu, aby to u Vás  kvůli dohadům o majetek během případného rozvodového řízení nevypadalo jak ve Válce Roseových :-)
To, že je Váš majetek v ROJ je ale zapsáno ve veřejné evidenci a tím pádem to má vliv i vůči třetím osobám (protože se s tímto stavem mohou předem seznámit).
Nutno dodat, že o ROJ si musíte výslovně zažádat a nechat tento stav zapsat právě do výše zmíněné veřejné evidence. Jinak budete mít samozřejmě automaticky SJM.
Co se týče nezodpovědných a marnotratných manželů či manželek, které by kvůli svým automatům/nákupům kabelek/atakdále byli schopni připravit rodinu i o střechu nad hlavou, uvádí zákoník ještě další opatření, ale nebudu to tu zase zdlouhavě rozvádět :-)



ZVÍŘATA atakdále
Volejte sláva a třikrát se radujte - zvíře už u nás není věc! Že Vám to připadá samozřejmé? No, mně teda taky, ale náš starý zákoník ho za nic víc nepovažoval... Což pak bylo trochu zvláštní a nesmyslné vzhledem k tomu, že u nás zároveň bylo trestáno týrání zvířat ... Týrat věc; co si to dovolujete? :-) No každopádně momentálně už je zvíře "smysly nadaný živý tvor".
Přes zvířátka bych se s dovolením dostala k dalšímu tématu, a to k náhradě nemajetkové újmy. S tím si tedy starý zákoník taky moc hlavu nedělal. Dejme tomu, že Vám například někdo zničí starý obraz, který namaloval někdo pra-pra-pra-pra z Vaší rodiny a který se jako památka dědí z generace na generaci. Nebo že vám přejedou pejska a ten zemře. Doteď byste dostali jako náhradu prakticky jen cenu toho, o co jste přišli (pokud by tedy pejsek byl zadarmo z útulku, nejspíš byste ostrouhali úplně...). Nový zákoník už ale myslí na to, že člověk může mít dokonce i něco jako city. ;-) Ten darebák Vám pak hradí i tzv. "cenu zvláštní obliby".
Pokud by Vám zvíře jen zranili, musí hradit jeho léčení, i kdyby přesáhlo cenu zvířete (což tak nějak hádám, že přesáhne..)
Co se týče nemajetkové újmy při ztrátě blízké osoby nebo trvalého postižení, bude o výši rozhodovat odteď soud a bude v potaz brát všechny okolnosti (jako například to, že vrcholový sportovec kvůli trvalému zranění nohou navždy přijde o svou kariéru -> náhrada bude o to vyšší). Což je fajn, to je rozumný. Doteď jste totiž za trvalé ochrnutí dostali 360 000Kč a za ztrátu blízké osoby 240 000Kč. Což mi připadá spíš jako urážka, výsměch vůči neštěstí toho člověka...

No, myslela jsem, že se dostanu k více oblastem, ale nějak jsem to rozepsala a už bych měla pokračovat se šrocením veřejný správy, a tak tady prozatím asi skončím :-)

A vy rozhodněte - chcete pokračování, nebo Vás to nudí? :-)



9 komentářů:

  1. Chci další díl:) Moc mi to pomohlo!

    OdpovědětVymazat
  2. to mě moc těší! :) ok, napíšu víc... ale asi to bude trvat, protože ted začíná zkouškový a následující 3 táýdny budu mít dost brutální ... :/

    OdpovědětVymazat
  3. Chci pokračování. Můžu mít dotaz. Dřív tedy v zákoníku bylo definováno nebo bráno zvíře jako věc. Teď je zvíře smysly nadaný živý tvor. Co to, ale praxi znamená? Upravuje tak zákoník týrání zvířat popřípadě jak? Když natočím souseda, který po psovi hází flašky od piva a pes má zranění? Určitě je rozdíl jak se dle zákoníku bere zvíře - člověk? A ten rozdíl by mě právě zajímal. Jde to vůbec podat nějak stručně? Jinak to ROJ funguje tak, že se do něj v průběhu manželství musí zapisovat vše co tam chci mít ne? Pokud se mi nebude chtít mám smůlu? Stojí to nějaký prachy nechat tam ty věci zapisovat? Za možnou odpověď předem velký dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občanský zákoník týrání zvířat neupravuje, to upravuje samostatný právní předpis (Předpis č. 246/1992 Sb.Zákon České národní rady na ochranu zvířat proti týrání) ... Co vím, tak o zvířatech už tam jinak nic není (teda krom práva pastvy ve věcných břemenech :D) - nebo alespoň ne v těch dvou třetinách, co jsme zatím řešili :-) jde ale přece hlavně o to samotný postavení zvířat, to ti nepřipadá dostatečně významný? :-) (tady máš konkrétní znění paragrafu: "§ 494

      Živé zvíře má zvláštní význam a hodnotu již jako smysly nadaný živý tvor. Živé zvíře není věcí a ustanovení o věcech se na živé zvíře použijí obdobně jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje jeho povaze.") Týrání zvířat se u nás jinak ale řešilo samozřejmě už předtím, akorát jsme byli snad poslední stát Evropský unie co měl takhle ponižující definici postavení zvířat - a tím pádem taky ten směšnej rozpor co jsem zmiňovala v článku: " týraná věc" ;-) K ROJ - to se podle mě všechno zvlášť zapisovat vážně nemusí - jak to jednou "odstartujete" tak všechen majetek co sama nabydeš bude tvůj...jinak v SJM totiž i peníze co v manželství vyděláš, i všechny věci co za vlastní peníze v manželství koupíš -- všechno je to vás obou a nikoho to pak nezajímá, žes to platila či jakkoli získala ty... Jestli to stojí nějaký peníze jsme vážně neřešili, takže nevím :-)) Semináře třeba probíhali tak, že nám vyučující předložil nějakej modelovej případ a všichni jsme společně pak řešili co s tím, jakej paragraf se na to použije, jak se spor dá řešit... :-) takovýhle administrativní detaily jsme neřešili :-))

      Vymazat
    2. Tak jasný, že lidi zajímají praktický věci, který jsou především byrokratického charakteru. Takže ohledně zvířat jde pouze o definici, která dala logiku onomu týrání? Postavení je spíše formálního charakteru, chápu to dobře? (Nemyslím, to vůbec zle, jen to tak blbě zní). A ještě k ROJ - jak se bude při exekučce dokazovat, že hi-tech retrostyle lednici za 50 000 litrů jsem koupila já, když mi lístek i s kabelkou ukradli? :)

      Vymazat
    3. fiii tak to už máš na mě opravdu moc složitý otázky :) (s tím dokazováním myslím) ... co se týče ještě těch zvířat, tak ano, alespoň dle mě je to hlavně formální, ale nezapomeň, že já se svýma 3 semestra (z deseti)co mám za sebou jsem teprve "ani-ne-třetinovej-právník" :)) a výklad zákoníku ode mě opravdu nemusí být tak uplně zárukou ;D nakonec oni s tím budou mít ještě dost práce i "hotoví" advokáti a soudci :)) nebude to žádná sranda, než se ten výklad nějak ustálí... to není nikdy když je nějaký zákon/ík nový, všechno se prostě ukáže až s praxí... až se ty zákony začnou aplikovat na konkrétní případy.... už ted jsme jen na těch seminářích narazili na několik sporných paragrafů, které by se dle našeho vyučujícího dali vyložit mnohoznačně...

      Vymazat
  4. To s těmi zvířati je super, čekala jsem nějaké nesmyslné zákony, ale tohle mě potěšilo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Sorry, v mém přechozím komentáři mi uniklo to odškodňování za ublížení ...

    OdpovědětVymazat