úterý 8. října 2013

lawyered!


Nevím, kolik z vás to zaznamenalo, ale první rok svých studií jsem strávila na FPR ZČU, což je docela důležitý fakt pro tento článek, protože bych ráda obě školy trošku porovnala :-) A taky se trošku vyjádřila k dění ohledně mé ex-alma mater...

Ale vezmeme to chronologicky, tudíž tím, jak se člověk vůbec na takovou právnickou fakultu dostane. No, ne tak úplně snadno, a to především proto, že se tam hlásí příšerná kvanta lidí - holt studium práv, to zní prostě dobře, že ano :-)) Asi víte, že v ČR jsou celkem 4 státní právnické fakulty - v Praze, Brně, Plzni a Olomouci (o těch soukromých školách nemluvím, protože je upřímně ani nepovažuji za opravdové studium práv). Krom Brna, kde mají vlastní přijímací zkoušky zvané TSP (Test studijních předpokladů) se na všechny zmíněné fakulty snažíte dostat skrze co nejlepší výsledky ve Scio (rozšířená verze). Já osobně jsem podávala po maturitě přihlášky tuším na 7 VŠ, za každou jsem dala  cca 500kč za přihlášku a pak ještě každý měsíc 500kč za každou zkoušku ze SCIO (vybírá se nejlepší výsledek, byla jsem cca 4-5x?). Na podzim jsem také chodila do přípravného SCIO kurzu (asi 4000kč..?) a něco jsem dala i za učebnice. Takže žádná levná záležitost, ale do studií, kurzů a celkově vzdělání se rozhodně vyplatí investovat, protože věřím tomu, že taková investice se rozhodně vrátí. Viz také můj certifikát z angličtiny (FCE) za který jsem i s přípravou dala kolem 10 000kč, ale potom mi nesčetněkrát pomohl jak při pohovorech na brigádu či praxi, tak právě při podávání přihlášek na VŠ. Takže ten také určitě doporučuji!!
Ve výsledku mě vzali na 3 VŠ, já si vybrala plzeňská práva, protože jsem nejvíc chtěla na práva, a protože jsem to měla za humny :-)



Jen taková poznámka k FPR UK....Z Prahy mi spolu s lítostivým oznámením o mém nepřijetí dorazilo ještě lejstro, které mi sdělovalo něco ve smyslu, že se můžu zapsat do tzv. nultého ročníku za určitou sumu, pohybující se v desítkách tisíc korun, a pokud v tom nultém ročníku udělám všechny zkoušky, jdu rovnou do druhého...aha aha...Jsem jediná, na koho to působí, že si přijetí na pražská práva může člověk dodatečně koupit? A jsem jediná, komu to nepřipadá v pořádku?

Co se plzeňské právnické fakulty týče, určitě nebyla nijak špatná, naopak tam bylo spousta výborných kantorů a celkově taky moc fajn atmosféra.
Bohužel, určití (vlivní) lidé měli zjevně zájem na jejím zániku, a téměř se jim to povedlo. Během aféry s akreditací jsem sice pilně obcházela všechny demonstrace (a vypravila se ještě s dalšími do Prahy na Ministerstvo školství) nicméně se zdálo že to je všechno, co tak můžu dělat, a vzhledem k tomu, že to nevypadalo úplně růžově, znovu jsem podávala přihlášky na vysoké (hlavně ostatní 3 právnické), znovu investovala do Scií a přihlášek, znovu jela do Brna psát TSP....Klaplo to v Brně, nastoupit rovnou do druháku ovšem nešlo, musela jsem znovu do prváku.
FPR ZČU si nakonec akreditaci vybojovala, za což jsem ráda, ale i když jsem na ten rok měla jen přerušené studium a mohla se do Plzně tudíž vrátit, zůstala jsem v Brně, protože se jednoduše bojím, že se s plzeňskými právy už potáhne špatná pověst...



Co tam (na ZČU) bylo určitě "víc na pohodu" než na té brněnské byla docházka, ale to se, co jsem tak slyšela, netýká jen FPR ZČU, ale asi celé ZČU...V Plzni jsem stíhala při studiu ještě 2 brigády a když jsem se na fakultě týden neukázala, nikdo si snad ani moc nevšiml...Zato v Brně je na drtivé většině seminářů povolena jen 1 absence, jinak můžete mít celkem starosti se zápočtem (náhradní zkoušení, náročnější zápočtový test, seminárky...)



Při studiu FPR MU jsem sice nějakou časově flexibilnější brigádu snažila hledat, ale moc se nezdařilo, až jsem se nakonec raději než na peníze rozhodla zaměřit na praxi v oboru (o kterou je tu, co jsem se tak doslechla, docela rvačka) a měla jsem štěstí - před cca dvěma týdny jsem narazila na inzerát Sdružení obrany spotřebitelů, kteří na praxi hledali přímo druháky FPR. Napsala jsem email, obdržela telefonní číslo, domluvila si pohovor a voila! - celá šťastná jdu pracovat zadarmo! :-))



Hned první den v SOS mi bylo řečeno, že dost možná už při příští "směně" budu zvedat telefony, vyřizovat e-poradnu či pomáhat spotřebitelům kteří přijdou do osobní poradny. To se mi tedy hrůzou protočily panenky :D Protože jsem si říkala "Jak sakra můžu někomu radit po 1. ročníku práv..??" Vyfasovala jsem haldu brožurek o spotřebitelském právu a "študuj" :D Tak se ze mě stal rychlo-samouk a co se týče poradny, opravdu jsem začala s vyřizováním e-mailových dotazů, s tím že zatím jich za sebou mám teda jen pár a pokaždé jsem se radila s někým kdo už tam pracuje nějaký ten pátek, abych měla jistotu, že neporadím špatně...Ještě mě čeká 9. listopadu školení v jehož závěru mám složit zkoušky a získám certifikát, nicméně už teď za ty cca 2 týdny praxe jsem se naučila z platného práva mnohem víc než za celý prvák (to nic proti škole ovšem - vysvětlím v dalším odstavci;-)). Za tu praxi jsem hrozně ráda i proto, že jsou to věci, který člověk rozhodně využije i v běžném životě - nájemní smlouvy, reklamace, odstoupení od smlouvy, etc...

Abych vysvětlila ty chybějící znalosti "živého" práva, které doháním samostudiem a "vhozením do vody" v poradně -- Prvák je totiž převážně o základní teorii (co znamenají základní výrazy a fráze, jak se dělí právní systémy, jaké jsou právní normy...), o historii práva a o podobných velmi obecných a základních věcech...Tím se dostávám také k prvnímu mýtu, který přežívá v široké veřejnosti - totiž že když je někdo pár měsíců na právech, už si za ním můžu chodit pro nějaké odborné právní rady, a přijdou za vámi s tím že "hele já mam ten a ten problém, jak to mám řešit?". Ne, tohle prostě ještě nevíme. Fakt ne :-) To jako né že bychom si to chamtivě chtěli nechat všechno pro sebe.



Jo, a druhý takový obecně velmi rozšířený mýtus je, že se učíme paragrafy zpaměti. Totiž jo, sem tam možná, něco málo, a sem tam si taky některé věci člověk jednoduše už pamatuje, jak to slyší dokolečka dokola...Ale, jak už přede mnou výstižně prohlásil jiný student práv: "Kdyby se právník učil zpaměti všechny paragrafy bylo by to jako by se matematik učil zpaměti všechny příklady" - to to asi vystihuje nejlépe. Obzvlášť když se ty zákony neustále novelizují, že ano. My se učíme hlavní zásady, souvislosti, jak to celý funguje či nefunguje, atd. Pokud chceme nějaký paragraf znát doslova a do písmene, najdeme ho v Codexis, ASPI, etc., neboli PC právních systémech, které jsou k tomuto vyhledávání určené (proto taky máme předmět zvaný právní informatika, abychom se s nimi naučili zacházet).




Jo a většina z nás taky nechodí do školy v kvádru/kostýmku s koženou aktovkou :-))



12 komentářů:

  1. super článek!!! :) jsem ani nevěděla, že sis dávala na 7 škol přihlášky :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 4x právo, ekonomka jako záložní, anglistika na MU, VŠE - to byl první rok...a druhý rok: 3x právo a Fakulta sociálních stuií MU - média...první rok mě vzali na FPR ZČU, ekonomku a anglistiku MU...druhý rok "jen" na FPR MU :) (na FSS MU jsem posléze zjistila že brali jen 15 lidí, tak to mi tolik "neuráží"...:D)

      Vymazat
    2. joa přijímačky na VŠE jsem ani nedělala, přijela jsem tam a zjistila, že jsem si zapomněla doma maturitní vysvědčení (všude jinde se posílalo poštou, tak jsem si to neuvědomila)...tak jsem zase jela dom :D :D

      Vymazat
    3. aha aha, to jsem neměla páru že jsi dávala na vše ani anglistiku ani média :D

      Vymazat
  2. K tomu nulťáku, oni tohle nenabízí každýmu, jen těm co skončí dostatečně blízko pod čarou, takže to není uplně tak že by si to mohl koupit každý, ale stejně... navíc tim nulťákem pak proleze skoro každej, protože ty pravidla zpřísnili, stačí prostě prolézt klidně s trojkama...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aha, to jsem nevěděla...(a zpětně mi lichotí, že jsem v tom případě byla někde kousek pod čarou..;D) ...děkuji za upřesnění :-))

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že blog pokračuje. Do vzdělání jsi dala peněz dost, to bych ani neřekla že je to všechno tak drahý (ten certifikát) ale asi se to fakt vyplatí. Na práva bych teda neměla nervy! :-D Co se týče toho mýtu, že po prvním roce už si k tobě lidí chodí pro rady, tak to se stává i medikům. Hlavně příbuzní se takhle hloupě ptají. :-D a ten druhej mýtus- já jsem si fakt myslela, že se právníci učí paragrafy zpaměti. Ps: ty obrázky mě pobavily :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. z odpovědi vyvozuju že studuješ medinu - a hlásáš že na práva bys neměla nervy? :D já když viděla, co se na medinu musela učit moje spolubydlačka, tak mi klesala brada - všechni ti "Čiháci" co jsem se bála, že nám pod nima prasknou poličky.. :D takže respekt! ;-)

      Vymazat
    2. No ještě ne. Ale letos se chystám na prijmacky. A po pravdě z toho mám celkem strach. Tam to jsem si přečetla na blogu jedný medičky. ;)

      Vymazat
  4. právu absolutně nerozumím , a vysoká mě stejně čeká až za dlouho , ale bavilo mě to číst:)

    OdpovědětVymazat